فریلنسر کیست و فریلنسری چیست؟

  • تاریخ انتشار: ۰۷ مرداد ۱۴۰۱
فریلنسر کیست و فریلنسری چیست؟

به قلم: وحیده حسینی

برای خودت کار کن! آقای/ خانوم خودت باش!
این روزها در ادبیات کسب و کار، این کلمات را زیاد می شنویم یا می خوانیم. فریلنسرها و فریلنسری (آزاد کاری)، نوعی از مشاغل را شامل می شوند که به تدریج به جذاب ترین گزینه برای انتخاب شغل تبدیل شده اند. چرا که فرد به صورت شخصی، خدمات خود را به یک یا چند کارفرما در آنِ واحد ارائه می دهد و تعهدی ندارد که تمامِ وقت خود را مانند مشاغلِ تمام وقت به یک کارفرما اختصاص دهد.

لغت فریلنسر از کجا می آید؟

واژه فریلنسر از ترکیب لغت free به معنی آزاد و رها و lancer به معنی نیزه پران، تشکیل شده است. کلمه lancet هم یادآور نیشترهایی است که برای دریافت قطره خون از سرانگشتان بیمار در آزمایشگاه ها استفاده می شود.

فریلنسر در ادبیات داستانی قرون وسطایی به افراد جنگجویی اطلاق می شد که به طرفِ مشخصی از جنگ، متعهد نبودند و میزان دستمزدِ هر سوی جنگ که بالاتر بود، برای همان طرف، نیزه می پراندند و می جنگیدند.

یک فریلنسر می بایست چه ویژگی هایی داشته باشد؟

بیایید روحیه جنگجویی نهفته در تاریخچه ی لغت فریلنسر را به خستگی ناپذیری، نیزه اش را تخصص و زیرکی او، و تعهد و توجه به میزان دستمزد را علاوه بر منافع مالی به پذیرفتن کارهایی که موجب رشد و تقویت فرد در حرفه تخصصی اش می شود، تشبیه کنیم.

با این تفاسیر به نظر می رسد این واژه به درستی برای فردی که با تخصص خود و اهتمام جدی به دنبال فرصت های کاری رشددهنده می گردد، به کار برده می شود.

مزایا و معایب فریلنسری

مشاغل ثابت که می بایست در آنها ساعات مشخصی (8 الی 16) در محل انجام کار حاضر باشید و برای انجام یک کار شخصی می بایست مرخصی بگیرید؛ به مذاق خیلی ها خوش نمی آید. ضمن آنکه هنگام حضور در محل کار نمی توانید بخشی از ساعت کاری خود را به مشتری دیگری اختصاص دهید، حتی اگر ساعاتی را بیکار بمانید، اما در فریلنسری، هم ساعات کار و هم شیوه اختصاص زمان به مشتریان را شما تعیین خواهید کرد.

از سویی در کارهای با ساعت کار مشخص، نحوه انجام کار و خلاقیت مورد نظر توسط رئیستان معین می شود و نظر شخصی شما چندان در کار لحاظ نمی شود که آزادی نحوه انجام کار و خلاقیت های شخصی ای که می توانید در کارتان اعمال کنید، از نقاط قوت فریلنسینگ هستند.

زمان بندی انجام کارها نیز توسط رییس تعیین می شود و شما انعطاف چندانی برای جابجایی لیست کاریتان ندارید. اما در آزاد کاری (فریلنسینگ) می توانید توالی انجام کارها و ساعات کاری تان را خودتان معین کنید.

گرچه در فریلنسری این شرایط مهیا می شود ولی برخی ازمزایای کار ثابت نیز وجود نخواهند داشت؛ مزایایی مانند:

اطمینان از دریافت درآمدی ثابت در پایان هر ماه

مزایای بیمه و برخی پشتیبانی ها

تعطیلات و ساعت کاری مشخص و منظم

عدم نیاز به تلاش برای بازاریابی و جذب مشتری

فضای کاری مجهز و مشخص

فضای کار فریلنسرها

مکان کار یک فریلنسر یا آزاد کار، اغلب در خانه است که این امر ممکن است به هم زننده تمرکز باشد و یا باعث شود کارتان با امور شخصی تداخل هایی پیدا کند. اما راه حل هایی نیز وجود دارد مثلا در چند سال اخیر با ظهور فضاهای کار اشتراکی (Coworking space) مانند پالن (Pollen) این مشکل مرتفع شده است. شما می توانید با افرادی نظیر خودتان از یک فضای کار تجهیز شده، به صورت اشتراکی با هزینه ای کم بهره برداری کنید.

در مقاله فضای کار اشتراکی چیست؟ و چه مزایا و معایبی دارد؟ می توانید با چنین مکان هایی آشنا شوید.

فریلنسر که باشید؛ “باید خودتان، مدیر خودتان باشید”

گاهی “آقا بالاسر داشتن” راحت تر به نظر می رسد، چرا که مسوولیت کارها و برنامه ریزی ها متوجه ایشان است و با “آخه خودتون گفته بودید!” و “آخه خودتون طراحی کرده بودید!” و از این دست عبارات می توان از زیر بار مسوولیت شانه خالی کرد!.

البته اگر می خواهید به عنوان یک فریلنسر منضبط و کاربلد شناخته شوید هم می بایست قوانینی تعیین کنید و خودتان به آنها پایبند باشید.

چگونه یک فریلنسر حرفه ای باشیم؟

پروژه هایی را بپذیرید که در آنها به میزان کافی مهارت دارید و می توانید وقت و زمان کافی به آنها اختصاص دهید.

برای انجام پروژه ها برنامه ریزی کنید و به زمان متناسب اختصاص داده شده برای هر یک، پای بند باشید.

روندهای کاریتان (مراحل کار) را تدوین کنید

مستندسازی کنید و هر آنچه انجام می دهید را یادداشت کنید مثلا: برای امور مالی تان و دریافت ها و پرداخت هایتان جدول هایی در اکسل تهیه کنید و همه چیز را در آنها وارد کنید و یا برای هر مشتری، یک پرونده تشکیل داده و مرحله ای که در آن قرار دارد را معین کنید.

همواره در حال بررسی و یافتن مشتریان جدید باشید تا علاوه بر امکان برنامه ریزی بهتر آینده، روزی را بدون کار و درآمد نمانید. از طرفی رزومه کاری قابل اتکاتری هم داشته باشید. می توانید در ابتدای کار، خدمات رایگان یا با دستمزد کمتر انجام دهید تا لیستی از سوابق برایتان شکل بگیرد و روندهای کاریتان را هم کنترل و بازبینی کنید.

همواره لیستی به روز از سوابق کاریتان را آماده داشته باشید. آن را هم به صورت آنلاین در سایت های فریلنسری قرار دهید و هم در پروفایل های خصوصی تان مانند لینکدین. این کار توجه مشتریان بالقوه را به شما جلب می کند.

همواره به دنبال ایده های جدید و تعریف جایگاه خودتان در حوزه ای که فعالیت می کنید باشید. با انجام پروژه های مختلف، توانمندی ها و تجاربتان ارتقا می یابد و می توانید در عرصه های دیگری نیز خدمات ارائه کنید.

با گروهی از فریلنسرها، یک اجتماع کوچک (Community) تشکیل دهید، چرا که در کنار آنها باانگیزه تر مانده و از اشتباهات و موفقیت های یکدیگر می آموزید.

در بازاریابی و تبلیغات برای کارتان، ویژگی های منحصر به فردی که دارید را برجسته کرده و مطرح کنید و آنها را در ساخت یک برند برای خودتان استفاده کنید. نظم و انضباط، نحوه مکالمات، میزان دسترسی کارفرما به شما جهت تبادل نظرات، همگی در ساخت یک برند شخصی از کارتان اثرگذارند.

یک فریلنسر باید خود را برای چه مواردی آماده کند؟

به خاطر بسپارید: رد پیشنهاداتتان، بخشی از شغل شماست، که می تواند به دلیل بودجه بندی کارفرماها باشد، آن را به خودتان نسبت ندهید! به عبارتی، موضوع را شخصی نکنید! در عوض کارتان را خوب انجام دهید، در این صورت، مردم، شما را به یکدیگر معرفی کرده و تعداد بیشتری، خواهان کار شما خواهند شد.

گاهی ممکن است در حال کار با چند مشتری باشید، ممکن است تعادل در اجرای کارها را از دست بدهید. در آرامش به بازنگری برنامه تان بپردازید و اگر قصوری رخ داد، از مشتریان خود عذرخواهی و دلجویی کنید.

از آنجا که مرتبا با افراد جدید کار می کنید، امکان آنکه برخی اوقات، دستمزدتان دچار تأخیر شود یا اصلا دریافت نکنید وجود دارد، لذا پیش بینی های لازم را انجام دهید. (می توانید از اجتماع همکاران که قبلا اشاره کردیم هم مشورت بگیرید!)

تمام مراحل معرفی تا تبلیغات و بازاریابی تا انجام کار و خدمات پس از فروش بر عهده خودتان است که می تواند کمی خسته کننده باشد، برایش آماده باشید و با یادگیری مداوم، خودتان را توانمند کنید.

فریلنسرها همیشه بوده اند اما …

اگر به گزارش فوربس Forbes ، در فاصله سال های 2005 تا 2015، دقت کنید، 94درصد از شغل های جدید به صورت فریلنسری یا موقت بوده اند و این نشان دهنده تقاضای بسیار بالا برای چنین مشاغلی است اما …. فریلنسرها همیشه بوده اند.

مشاغلی مانند معماری، کارگری و بسیاری از خدمات تعمیرات و نگهداری نیز از گذشته به صورت آزادکاری بوده اند اما این روزها تعداد بسیار بیشتری از مشاغل نوین هم به شکل فریلنسری صورت می پذیرد.

می توان تصور کرد که در میان اجداد ما، آنها که از مهارت شکار بالاتری برخوردار بوده اند در ازای دریافت کالا یا امتیازهایی، برای ضعیف ترها شکار می کرده اند. در قرن های بعد، کسانی که سواد نوشتن داشته اند برای دیگران نامه و عریضه می نوشته اند.

می توان از مدیران مالی و حسابدارانی مثال بیاوریم که از دهه های قبل، به طور همزمان در چند اداره، خدمات ارائه می داده اند و همواره رشک دیگر کارکنان را بر می انگیخته اند؛ چرا که در مدیریت ساعات کاری و همچنین میزان دستمزد، همواره دستِ پیش را داشته اند و نیازی به تحمل چارچوب اداری کار و ساعت کاری 8 الی 16 نداشته اند!

حوزه های کار فریلنسری

در بخش ذیل، دسته بندی کلی از خدماتی که می تواند به صورت فریلنسری انجام شود، آورده ایم. می توانید نگاهی بیندازید و ببینید توانمندی شما یا آنچه که دوست دارید در کدام دسته، قابل طبقه بندی است:

مشاغل هنری و خلاقانه

مشاغل مرتبط با خدمات کسب و کار مانند برندینگ؛ انواع بازاریابی ها

مشاغل ادبی و نوشتاری مانند تولید محتوا و ویراستاری

مشاغل گردشگری مانند تورهای شهرگردی که توسط یک نفر برگزار می شود

مشاغل حسابرسی و انواع مشاوره

حوزه تحلیل و واکاوی داده ها

ترجمه

مهندسی و معماری؛ طراحی دکوراسیون

مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات، طراحی و پشتیبانی شبکه، رابط کاربری

با توجه به آنچه گفتیم هر آنچه که نیاز مردم و شرکت ها را برآورده می سازد و شما از عهده اش به خوبی بر می آیید، می تواند موضوع کار یک فریلنسر باشد، اما میزان موفقیت ما و اینکه آن را به عنوان یک شغل با درآمد مکفی بپذیریم، مهم است و بستگی به توجه و عمل به نکاتی از جمله آنچه برشمردیم، دارد.

اشتراک گذاری در